nagenieten en vooruitblikken

Nagenieten en vooruitblikken

Achtentwintig augustus is het zover: na maanden in de Woudkapel geëxposeerd te hebben, haal ik mijn waterwerken op. Tijd om een bijzondere, verrijkende periode af te sluiten. De ontmoetingen met mensen bij mijn schilderijen hebben me diep beroerd. Hoe diep lees je hier in de weg ernaartoe.

Naar buiten treden

Anderhalf jaar geleden trof mij een nieuwsbrief van de Amerikaanse mindful artist, zoals Michele Théberge zich noemt. Daarin schreef zij over kunstenaars die zo vaak moeite hebben om naar buiten te komen met hun werk. En haar oproep luidde: al heb je slechts één iemand met jouw werk geraakt, wie ben jij dan om de wereld jouw werk te onthouden? Via het wereldwijde web bereik je zo goed als zeker meer mensen die geraakt kunnen worden. En zo werd ik ook door haar geraakt. Dat was voor mij precies het juiste moment voor het juiste zetje dat ik nodig had. Ik was al een tijdje bezig met het ontwerpen van mijn website, maar het schoot niet op. Wie zit er nu op nog een kunstenaar te wachten? Wat voeg ik toe? Dat soort belemmerende gedachten voerden de boventoon tot dan. Geraakt had ik meer dan één persoon. Hulp gevraagd bij de technische hobbels en aan de slag. Juni 2016 ging mijn site online. En ik heb ervaren dat deze vrouw gelijk heeft gekregen.

Contact

Januari 2017 stond ik met een paar werken op een groepsexpositie in Zutphen. Verrast en blij was ik met de grote interesse en aandacht van de bezoekers. De open gesprekken over wat mensen trof in mijn werk gaven me vertrouwen dat ik de goede weg gevonden heb.
De voorbereidingen voor de expositie in de Woudkapel hielpen me om bewust te worden van het ‘verhaal’ dat ik wil vertellen met mijn waterwerken. Hier kon ik namelijk veel meer werken exposeren. Wat heeft het thema ‘water ontmoet aarde’ me tot dat moment gebracht?
Als verrijkende bijkomstigheid blijk ik tijdens de oecumenische dienst spreektijd te krijgen. Daar vertel ik over het proces van ontdekken en verwonderen. Mijn woorden kun je terug lezen in de blog over zingeving en exposeren in de Woudkapel. Dat voorganger Pieter Lootsma vervolgens de hele dienst rondom mijn thema heeft ingevuld maakt grote indruk. Een diepere dimensie heeft hij zo toegevoegd.
De vele ontmoetingen met belangstellenden, waarbij de jongste 4 en de oudste 96 jaar blijkt, zorgen voor veel napret. Dankbaar ben ik voor de vele mensen uit mijn eigen kring die de moeite hebben genomen om te komen. De betrokkenheid van de mensen die dat niet is gelukt, voelt warm. Nu de onverkochte werken weer thuis zijn geniet ik na. In deze periode blijk ik me een professioneel kunstenaar te zijn gaan voelen. Mijn dank gaat ook uit naar de fijne mensen die me bij de expositie hebben geholpen. Het geeft me energie en vertrouwen om deze ontdekkingsreis voort te zetten. Ik ervaar het als een kantelpunt in mijn kunstenaarschap.

Open atelierroute WaardArt 2017

En nu gaat mijn aandacht uit naar de voorbereidingen voor de open atelierroute WaardArt op 23 en 24 september. Een deel van de zomerperiode is gebruikt om mijn atelier helemaal leeg te halen, op te ruimen en opnieuw in te richten. Wat ben ik blij met het resultaat. De chaos is meer gestructureerd wat het werken nog plezieriger zal maken. De komende dagen worden de puntjes op de i gezet. Om vervolgens je van harte welkom te kunnen heten. Zo kan je zien waar mijn werken worden gecreëerd en wat daarvan het resultaat is. Ik zie uit naar deze ontmoetingen.
Datum: zaterdag 23 en zondag 24 september tussen 11 en 17 uur
Adres: Waalbandijk 45 in Ophemert
.

De officiële opening van de overzichtstentoonstelling WaardArt 2017 is voor iedereen vrij toegankelijk. Van harte welkom dus ook daar. Het vindt plaats op vrijdag 22 september om 19:30 uur in het Stroomhuis te Neerijnen.
Adres: Stroomhuis Neerijnen, Centrum voor Kunst, Cultuur en Landschap van het Rivierenland, Van Pallandtweg 1, Neerijnen.

 

Op www.waardart.nl vind je alle informatie over de deelnemende kunstenaars inclusief de hele route.
Als je het papieren boekje wilt ontvangen, laat het me alsjeblieft weten via een mailtje aan: levenskunst@moniquemortier.nl. Mocht je mensen kennen die mogelijk geïnteresseerd zijn, dan doe je mij een groot plezier met het verspreiden van dit bericht. Hartelijk dank daarvoor.
Graag tot dan of een andere keer.
Warme groet, Monique Mortier

Dit delen via:

2 reacties:

 1. Charlique Crommelin

  Lieve Monique,

  Wat mooi je ervaringen waar je zo blij mee bent te lezen.
  Mooi je zo bemoedigd te weten.
  Ik verheug mij er op je de 25ste weer te zien.

  Hartelijke groet,
  Charlique

  • Zo leuk Charlique dat jij de spits afbijt met een reactie geven op deze plek. Het zou leuk zijn als velen je voorbeeld volgen.
   Zie je graag de 25-ste.
   Hartengroet, Monique.

Reageren is niet mogelijk