expositie water ontmoet aarde in Bilthoven 1 mei – 28 augustus

∼Expositie Woudkapel∼

Zoals je mogelijk weet, is water ontmoet aarde het thema waar ik al geruime tijd door ben gefascineerd. De ontmoeting van deze elementen en hun wederzijdse beïnvloeding blijven mij inspireren. Mijn gevoel zegt dat het over beweeglijkheid en standvastigheid gaat, over in- en uitademen, leven en sterven. Over loslaten en vernieuwen keer op keer op keer in een continue stroom. Door o.a. te werken met zand, klei en water in de verf krijgt het toeval een grotere inbreng. Hoe kan ik vervolgens meebewegen op deze toevalligheden en toch meester blijven over het proces? Wat beweegt er en wie beweegt er? En aan de andere zijde: wat blijft standvastig en wie blijft dat?

Kleine zaal Woudkapel

 

Gedicht Ida Gerhardt

Onderstaand gedicht zag ik bij een vriendelijke dijkbewoner in de buurt aan de muur hangen. Het raakte me direct en toch duurde het een jaar lang schilderen voordat het dieper tot me doordrong. Voor nu is dit de intentie waarmee ik langs de Waal wandel en vervolgens in mijn atelier schilder:

Spreuk bij het werk

Als ik nu in dit land
maar wat alléén mag blijven,
dan zal de waterkant
het boek wel voor mij schrijven.

Dit is wat ik behoef
en hiertoe moest ik komen,
het simpele vertoef
bij dit gestadig stromen.

Het water gaat voorbij,
wiss’lend gelijk gebleven, —
het heeft stilaan in mij
een nieuw begin geschreven.

Ik weet met zekerheid,
hier vind ik vroeger of later
het woord dat mij bevrijdt
en levend is als water.

Uit: Het veerhuis, Het water I van Ida Gerhardt

Uitnodiging expositie water ontmoet aarde

Zo bewandel ik de weg van het zichtbare en tastbare naar het onzichtbare, onstoffelijke op zoek naar de essentie. Een voortgaande zoektocht, waarvan de resultaten tot nu in de Woudkapel in Bilthoven geëxposeerd worden.

Van harte uitgenodigd voor de expositie water ontmoet aarde van Monique Mortier in de Woudkapel in Bilthoven van 1 mei tot 14 augustus.
Zondag 7 mei zal ik tijdens de oecumenische dienst van 10.30-11.30 uur iets over mijn werk vertellen. Ds. Pieter Lootsma zal mijn thema in zijn verhaal verdiepen. Aansluitend tussen 11.30-13.00 uur kunnen jullie mij ontmoeten bij mijn waterwerken zoals ik mijn schilderijen heb genoemd. Ze zullen in de hal, in de grote en kleine zaal te zien zijn.
Op de zondagen 4 juni , 2 juli en 6 augustus zal ik in aansluiting op de dienst van 11.30 tot ongeveer 13.00 uur aanwezig zijn. Voor andere momenten kun je contact met mij opnemen via mail of telefoon.
De expositie in de Woudkapel is verder tijdens de openingsuren, rondom lezingen en andere bijeenkomsten te bekijken in de periode 2 mei – 28 augustus. Voor tijden zie de agenda op www.woudkapel.nl.
Adres: De Woudkapel
Beethovenlaan 21 (hoek Sweelincklaan)
Bilthoven

Dit delen via:

Reacties zijn gesloten.