activiteiten 2023:
♦ 14-16 juli
verrassende contrasten en harmonie
Anke de Jong / Wil van Mourik-van der Markt / Monique Mortier
schilderijen en keramiek
expositie in de Synagoge in Buren
13-17 uur welkom aan de Kniphoek 14
♦ 22 juli deelname aan The Colorfield Performance in Park Lingezegen bij Elst (Arnhem)
♦ 30 september en 1 oktober open atelierroute WaardArt
activiteiten 2022:
♦ Open atelierroute WaardArt 2022 in 2 weekenden: 17/18 en 24/25 september
♦ Monique Mortier begeleidt een workshop Omgaan met verlies in samenwerking met welzijn van de gemeente West Betuwe:
Welzijn West Betuwe organiseert vier workshops over omgaan met verlies. Veel mensen hebben hiermee te maken (gehad): of het nu gaat om het overlijden van een dierbare, een scheiding, of het verliezen van bijvoorbeeld je baan of je huis. Het kan dan prettig zijn om mensen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten.
Tijdens de workshop omgaan met verlies kijk je samen met de andere deelnemers naar schilderijen en beelden. Dit roept bij iedereen andere gevoelens op. Vervolgens gaan we met onze handen aan de slag. Door te werken met verschillende materialen verwoorden we jouw gedachten in beeld. Dat kan fijn zijn, zeker als praten nog even moeilijk is. Bovendien heeft iedere workshop een ander thema.
De workshops zijn toegankelijk voor iedereen die te maken heeft met verlies: je hoeft geen interesse of ervaring in kunst te hebben.
Wat: bijeenkomst ‘Omgaan met verlies’ Bergen en dalen
Inhoud: kijken naar kunstwerken en zelf aan de slag met het creëren van jouw gevoel/gedachte door middel van verschillende materialen.
Groepsgrootte: 8 – 15 deelnemers
Meer informatie zie: welzijnwestbetuwe.nl
♦ Meimaand: in KunstKabinet aan de Waterstraat 46 in Tiel is een groepsexpositie rondom het thema vrijheid. 2 werken van Monique Mortier zullen daar ook te zien zijn.
♦ Een aantal kunstenaars van WaardArt – waaronder Monique Mortier – exposeert in zorgcentrum Ravestein in Geldermalsen t/m 15 mei.
♦ het werk ‘spelen TCP21’ gemaakt tijdens The Colorfield Performance geëxposeerd in het centrum van Tiel. In het Kunstkabinet aan de Waterstraat 46 gedurende de maand februari.
♦ Met meerdere WaardArt kunstenaars het werk ‘lichtendonker nr 6 hoop’ in De Pluk In Geldermalsen. Aan de Rijksstraatweg 64 gedurende februari-april op de eerste verdieping te zien.
activiteiten 2021:
♦ deelname aan The Colorfield Performance
Van 15 april tot 31 augustus 2021 beschilderden honderden kunstenaars uit binnen- en buitenland ruim 500 panelen. Samen vormt het een landschapskunstwerk. Monique Mortier beschilderde er 3.
Zie ook de blog pagina.
En: thecolorfieldperformance.nl
Via Omroep Gelderland het interview dat Harm Edens bij het project o.a. van haar afnam:
♦ open atelierroute WaardArt 2021
activiteiten 2020:
♦ open atelierroute WaardArt 2020
activiteiten 2019:
♦ open atelierroute WaardArt 2019
♦ van 18 april tot en met 2 juni: tentoonstelling Aardetekens verbonden met boekbindatelier van Wim Gremmen tot ruimtelijke objecten gemaakt. Zij zullen te zien zijn in Kerk Klein Wetsinge in Noord-Groningen.
In mijn blog vertel ik hierover uitgebreid: Aardetekens verbonden
activiteiten 2018:
♦ open atelierroute WaardArt 2018
♦ ‘schrijven om te verbinden’
Wat wij in ons leven soms nodig hebben, is iemand die ons ertoe brengt te doen waartoe wij in staat zijn. Emerson.
activiteiten 2017:
♦ Uit de kunst naar jezelf
8-1-2017 in Zutphen: een groepsexpositie als afronding van het ontwikkelingstraject Uit de kunst naar jezelf onder begeleiding van Hélène Jansen-van Bavel:
“Een kunstwerk is steeds een afdruk van hoe de mens in zijn tijd dacht, voelde en handelde. Ieder van deze 18 kunstenaars heeft zich vanuit een eigen thema verbonden met verschillende kunststromingen door de tijden heen. De persoonlijke en creatieve ontwikkeling die dat met zich mee bracht wordt zichtbaar in hun werkboeken en schilderijen.”
♦ Water ontmoet aarde
1-5 tot 28-8 in Bilthoven
Sinds geruime tijd is Monique Mortier gefascineerd door water- en aardestromen. Vooral daar waar ze elkaar ontmoeten en wederzijds beïnvloeden. Door te werken met zand, klei en water in acrylverf krijgt het toeval een grotere inbreng. Hoe kan zij vervolgens meebewegen op deze toevalligheden en toch meester blijven over het proces? Er ontstaan texturen en gelaagdheden, waardoor de kleuren een diepe intensiteit krijgen die samen met het licht een spel spelen.
De vraag die zij zich bij het werken stelt, is wat hebben deze elementen en bewegingen mij te zeggen? Wat stroomt er nu door en om mij? Wat en wie is standvastig? Het lijkt te gaan over in- en uitademen, over leven en sterven, over beweeglijkheid en standvastigheid, over loslaten en vernieuwen. Zij werkt vanuit het tastbare naar het onstoffelijke, de essentie zoekend. Zo spreekt zij over schilderen als vorm van levenskunst.
Zondag 7 mei vertelt Monique Mortier tijdens de oecumenische dienst iets over haar werk. Ds. Pieter Lootsma verdiept haar thema in zijn verhaal.
♦ WaardArt open atelierroute 2017