agenda

activiteiten 2021:

♦ deelname aan The Colorfield Performance

Vanaf 15 april tot en met 31 augustus zullen honderden kunstenaars uit binnen- en buitenland een paneel beschilderen. Tot 1 oktober blijven ze staan. Het geheel vormt een landschapskunstwerk. De locatie is: Park Lingezegen bij Elst (tussen Tiel, Arnhem en Nijmegen). Tussen 9.30 uur en 2 uur vóór zonsondergang is het park vrij toegankelijk.

Ik zal op eerste Pinksterdag 23 mei een paneel beschilderen.

Zie voor meer informatie op de pagina blog

Voor meer informatie zie ook: thecolorfieldperformance.nl

♦ open atelierroute WaardArt zaterdag 25 en zondag 26 september

activiteiten 2020:

♦ open atelierroute WaardArt zaterdag 26 en zondag 27 september tussen 11 en 17 uur:

activiteiten 2019:

♦ open atelierroute WaardArt 2019

♦ vanaf 18 april tot en met 2 juni: tentoonstelling Aardetekens verbonden met boekbindatelier van Wim Gremmen tot ruimtelijke objecten gemaakt. Zij zullen te zien zijn in Kerk Klein Wetsinge in Noord-Groningen.

In mijn blog vertel ik hierover uitgebreid: Aardetekens verbonden

activiteiten 2018:

♦ open atelierroute WaardArt 2018

♦ ‘schrijven om te verbinden

Al ruim 18 jaar schrijf ik als intieme dialoog met mijzelf. Een ontdekkingsreis, waarin wat er in en om mij leeft te verbinden met mijn wijzere zelf. Het heeft me veel gebracht. Indertijd gaf ik er cursussen in om mensen vertrouwd te laten worden met het je hand laten schrijven wat er onder woorden gebracht wil worden. Los van alle regels en eisen je pen op papier te laten rusten en wat er in je opkomt de vrije ruimte te geven. Je bevrijden van de oordelen waar we ons in ons leven mee hebben opgezadeld. Julia Cameron met haar boek ‘Je leven schrijven’ inspireerde me tot deze werkwijze. Dat was het startpunt waaruit mijn zienswijze is voortgevloeid. Het schrijven is voor mij geen doel, maar een middel geworden. Een middel om je bewustzijn te vergroten en verdiepen. Dat wil ik graag met je delen.

Het verrassende zit erin dat je gaat ontdekken dat deze manier van regelmatig schrijven je lichter maakt, je dichter brengt bij wat jij wilt doen en laten. Het verdiept en integreert de ervaringen en kennis die jij in je leven belangrijk vindt. Het maakt je een bewuster levend mens. Het helpt je los te laten wat er niet (meer) toe doet. Zonder gepsychologiseer, zonder een ‘methode’ te moeten volgen. Het helpt je vrijer en ontvankelijker te worden. Het enige dat je hoeft te leren is het je overgeven aan wat er uit je hand wil vloeien.

Het op deze manier bevrijdende schrijven heeft mij mijn hartenwensen helder helpen maken en daarnaar leren luisteren. Het vrije schrijven, alleen voor jouzelf, verbindt je binnen- en buitenwereld met elkaar. Het gaat niet om het schrijfproduct, maar om wat je onderweg meemaakt en de inzichten die je krijgt. Dat wil ik graag doorgeven, zodat jij jouw ontdekkingsreis kunt verrijken en verdiepen.

In 3 middagen neem ik je mee op deze reis naar je wijzere zelf. Het enige dat je nodig hebt, is een pen die vloeiend schrijft (ik schrijf het fijnste met mijn vulpen), ongelinieerd A4 papier of schrift en de intentie om gedurende deze periode (bijna) dagelijks tijd te nemen om te schrijven. De ervaring van het doen zal je stimuleren om door te gaan. Het zal je verrassen wat het je brengen gaat. Julia Cameron trok mij 16 jaar geleden over deze drempel door te garanderen dat je in 3 weken verandering gaat bemerken. Ze heeft gelijk gekregen. Dankzij het schrijven heb ik 7 jaar een praktijk voor stervens- en rouwbegeleiding gehad. Dankzij het schrijven is de kunstenaar in mij opgestaan. Ook nu helpt het schrijven mij bij het schilderen en bewuster leven.

Wat wij in ons leven soms nodig hebben, is iemand die ons ertoe brengt te doen waartoe wij in staat zijn. Emerson.

Een prachtige intentie als je met me mee wilt op deze ontdekkingsreis.

Ik verheug me erop jouw reisbegeleider te zijn, Monique.

Geef je via mij op als je interesse hebt in een volgende serie in mijn atelier.

activiteiten 2017:

♦ Uit de kunst naar jezelf

8-1-2017 in Zutphen: een groepsexpositie als afronding van het ontwikkelingstraject Uit de kunst naar jezelf onder begeleiding van Hélène Jansen-van Bavel:
“Een kunstwerk is steeds een afdruk van hoe de mens in zijn tijd dacht, voelde en handelde. Ieder van deze 18 kunstenaars heeft zich vanuit een eigen thema verbonden met verschillende kunststromingen door de tijden heen. De persoonlijke en creatieve ontwikkeling die dat met zich mee bracht wordt zichtbaar in hun werkboeken en schilderijen.”

♦ Water ontmoet aarde

1-5 tot 28-8 in Bilthoven
Sinds geruime tijd is Monique Mortier gefascineerd door water- en aardestromen. Vooral daar waar ze elkaar ontmoeten en wederzijds beïnvloeden. Door te werken met zand, klei en water in acrylverf krijgt het toeval een grotere inbreng. Hoe kan zij vervolgens meebewegen op deze toevalligheden en toch meester blijven over het proces? Er ontstaan texturen en gelaagdheden, waardoor de kleuren een diepe intensiteit krijgen die samen met het licht een spel spelen.
De vraag die zij zich bij het werken stelt, is wat hebben deze elementen en bewegingen mij te zeggen? Wat stroomt er nu door en om mij? Wat en wie is standvastig? Het lijkt te gaan over in- en uitademen, over leven en sterven, over beweeglijkheid en standvastigheid, over loslaten en vernieuwen. Zij werkt vanuit het tastbare naar het onstoffelijke, de essentie zoekend. Zo spreekt zij over schilderen als vorm van levenskunst.

Zondag 7 mei vertelt Monique Mortier tijdens de oecumenische dienst iets over haar werk. Ds. Pieter Lootsma verdiept haar thema in zijn verhaal.

♦ WaardArt open atelierroute 2017

Reacties zijn gesloten.